Trwa ładowanie...
d4ifso4
20-05-2015 07:15

Żółta zupa warzywna

Przepis
4.8
(5 głosów)
Oceń:
d4ifso4
Składniki
  • 200 g marchewki mrożonej
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 500 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Czerwona, żółta czy zielona? Jak kolor papryki ma się do zawartych w niej składników odżywczych? Okazuje się, że barwa jest istotnym wskaźnikiem zawartości witamin. Im bardziej zielona jest papryka, tym zawiera więcej witaminy C. Z kolei im bardziej jest czerwona, tym poziom witaminy C się zmniejsza, a wzrasta poziom witaminy A.

W tym przepisie została wykorzystana papryka żółta, która ma największą zawartość witaminy E - nazywanej witaminą młodości - i luteiny, wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie oczu.

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pora i selera naciowego w plastry.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę. Dokładamy ziemniaki, seler i marchewkę.

Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Wlewamy bulion lub gorącą wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładamy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy kawałek pora i gotujemy jeszcze 5 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4