Żółta zupa warzywna
- 200 g marchewki mrożonej
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały kawałek pora
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki ryżu
- 500 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
Czerwona, żółta czy zielona? Jak kolor papryki ma się do zawartych w niej składników odżywczych? Okazuje się, że barwa jest istotnym wskaźnikiem zawartości witamin. Im bardziej zielona jest papryka, tym zawiera więcej witaminy C. Z kolei im bardziej jest czerwona, tym poziom witaminy C się zmniejsza, a wzrasta poziom witaminy A.
W tym przepisie została wykorzystana papryka żółta, która ma największą zawartość witaminy E - nazywanej witaminą młodości - i luteiny, wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie oczu.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pora i selera naciowego w plastry.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę. Dokładamy ziemniaki, seler i marchewkę.
Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Wlewamy bulion lub gorącą wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładamy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy kawałek pora i gotujemy jeszcze 5 minut.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze