Zimny pies
- 250g twardego tłuszczu roślinnego kokosowego
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g kakao
- 4 łyżki mleka
- 300 g herbatników maślanych
Tłuszcz rozpuścić w rondlu. Jaja rozbić roztrzepać dodać cukier., cukier waniliowy, kakao i mleko. Starannie wymieszać. Połączyć z rozpuszczonym tłuszczem. Formę skrzynkową wyłożyć papierem do pieczenia. Dno pokryć kremem kakaowym, ułożyć na nim warstwę herbatników maślanych i rozprowadzić na nich następną porcję masy kakaowej. Układać na przemian herbatniki i warstwę masy kakaowej, zakończyć masą. Nakryć z wierzchu folią, obciążyć talerzem i wstawić do lodówki na 4 godz. do stężenia masy. Ciasto wyłozyć z formy, pokroić w plastry.
Przepis dodał użytkownik kaska697
Podziel się opinią
Komentarze