Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami w białym sosie
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1/2 średniej cebuli
- Sos:
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki startego sera żółtego (cheddar, parmezan, grana padano lub corregio)
- 1/4 łyżeczka papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku.
- Nadzienie:
- 1 łyżka masła
- 100 g szpinaku
- 1/2 szklanki mleka
- Do podania:
- 3/4 szklanki startego sera żółtego (najlepiej cheddar)
- opakowanie rukoli.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok.
Sos: W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem.
Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree.
Nadzienie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej.
Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze