Zepter
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 główka kapusty białej
- 3 cebule
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- wegeta
Cebulę pokroić na drobną kostkę. Mięso mielone wyrobić z jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Gdy jest za mało ścisłe trzeba dodać bułki tartej. Formować kotlety i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Kapustę poszatkować, zasypać ją ok 2 łyżeczkami wegety i dobrze wymieszać (można ugnieść, żeby puściła sok). Kładziemy kotlety na patelni jeden obok drugiego i przykrywamy je kapustą. Podlerwamy wodą i dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.
Przepis jest właściwie przeznaczony do wykonania w szybkowarze (ale takiej patelni), ale z powodzeniem można go wykorzystywać na zwykłej patelni, tylko dusić trzeba trochę dłużej.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Podziel się opinią
Komentarze