Żeberka duszone w cebuli i pieczarkach
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych
- 600 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- mąka
- sól, pieprz, słodka mielona papryka.
- Do podania:
- puree ziemniaczane, kasza lub kluski śląskie
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze części (co 3 – 4 kostki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.
Żeberka oprószamy solą, pieprzem papryką i mąką . Mięso obsmażamy na patelni z wszystkich stron na złoty kolor, a następnie przekładamy do rondla.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu dodajemy pieczarki i obsmażamy całość na złoty kolor, a następnie dodajemy je do rondla, do którego wlewamy również 1 l wody, musztardę i resztę przypraw.
Całość dusimy pod przykryciem od 30 - 45 minut. Mięso powinno być miękkie. Podawać z ziemniaczanym puree, kaszą lub kluskami śląskimi.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze