Zapiekany ryż z owocami
- 1 opakowanie ryżu z owocami (korzystam z dość wyjątkowego na polskim rynku produktu, jakim jest Nordis Kids - ok. 5,50 zł)
- Masa jajeczna:
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 150 ml śmietanki 30 proc.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, wsypujemy zamrożony ryż z owocami (ryż, jabłka, brzoskwinie, rodzynki) i dolewamy ok. 3 łyżki wody. Dusimy zawartość torebki na patelni bez przykrycia ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli nie mamy dostępu do produktu Nordis Kids, wtedy możemy sami ugotować torebkę ryżu, dodając do niego pod koniec gotowania garść rodzynek, krojonych jabłek i brzoskwiń. Oczywiście omijamy wtedy etap duszenia na patelni.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. W garnku podgrzewamy śmietankę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Po podgrzaniu dodajemy ją do masy jajecznej i mieszamy całość przez chwilę mikserem. Masę przelewamy do garnka, w którym podgrzewaliśmy śmietankę i zagotowujemy cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Jeśli deser ma być tylko dla dorosłych możemy dodać łyżkę rumu lub wiśniówki.
Zapiekankę wstawiamy na ok. 10 minut do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, tuż pod górną grzałkę.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze