Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem i porem
- ZAPIEKANKA BAZA
- 70 dkg ziemniaków, najlepiej podobnej wielkości
- 1 por
- 1 łyżka oliwy
- SOS BESZAMELOWY/ KONSYSTENCJA BARDZIEJ PŁYNNA
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400 ml mleka
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Krok 1
Umyte ziemniaki kroimy na plastry.
Krok 2
Pora kroimy na krążki i podsmażamy go na oliwie do lekkiego zmiękczenia ok 4-5 min.
Krok 3
Sos beszamelowy, bardziej płynny niż klasyczny: na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok 1-2 min.
Powoli dodajemy mleko, mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Krok 4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w rzędach krążki ziemniaków zalewamy sosem wymieszanym z podsmażonymi porami. (U mnie zazwyczaj wychodzą 4 warstwy ziemniaków i 4 warstwy sosu, więc składniki już na początku dzielę na 4 części.) Czynność powtarzamy do zużycia składników. Ostatnią warstwę ziemniaków także zalewamy sosem.
Krok 5
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, grzałki góra-dół na 25 min i na 10 min grzałki góra-dół-termoobieg. Po 35 min. w piekarniku ziemniaki z pewnością będą miękkie. Smacznego :)
Podziel się opinią
Komentarze