Trwa ładowanie...
d13qfln
04-12-2013 23:59

Zapiekanka z makaronu i warzyw fitness

Przepis
4.1
(46 głosów)
Oceń:
d13qfln
Składniki
  • Ok. 6 porcji
  • 200 g mrożonej mieszanki warzywnej (wykorzystałam mieszankę Nordis warzywa fitness, w której skład wchodzą marchewki mini, brokuły, kalafior, groszek cukrowy i cukinia)
  • ok. 3 łyżki oleju
  • 400 g wołowego mięsa mielonego
  • 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych
  • 300 ml zagęszczonego soku/sosu pomidorowego
  • 200 g makaronu świderki (użyłam pełnoziarnistego makaronu orkiszowego)
  • 150 g łatwo topiącego się żółtego sera (użyłam mozzarelli tartej)
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
Przepis

Na rozgrzana patelnię wkładamy mięso mielone, solimy, oprószamy pieprzem i podsmażamy, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy.
Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Na ok. 3 minuty przed końcem sprawdzamy smak sosu i doprawiamy majerankiem oraz ewentualnie jeszcze raz solą i pieprzem.
W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody, solimy i wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną. Gotujemy ok. 4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przecedzamy i również odstawiamy na bok.
Do dużej miski wkładamy, makaron, sos pomidorowo-mięsny, warzywa oraz 3/4 startego sera i mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą startego sera żółtego. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln