Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
- 500 g makaronu typu rurki
- 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
- 200 g przecieru pomidorowego
- 250 g startego sera żółtego
- 2 czerwone cebule
- 1 kukurydza w puszce
- 200 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki natki z pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podziel się opinią
Komentarze