zapiekanka cebulowa
- 1 kg cebuli
- 50 dag ziemniaków
- 3 pory
- 30 dag kwaśnej śmietany
- 5 dag drożdzy
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 3-4 łyżki oleju
- pieprz
- starta gałka muszkatałowa
- kminek
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę i pory pokroić w talarki. Podgrzać mleko. Rozprowadzić w nim drożdze. Wymieszać z mąką. Odstawić na 15 minut.
Ziemniaki rozgnieść, dodać 1/3 szklanki wody, wymieszać. Dodać do zaczynu drożdzowego. Wyrobić na gładkie ciasto.odstawić na 20 minut. Rozgrzać olej. Usmażyć pory i cebulę. Doprawić kminkiem, soląi pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Boki unieść ku górze. Rozłożyć warzywa. POolać sosem. Zapiekać w tem. 200 st. przez 40-45 min.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze