Zapiekane gołąbki. Polski klasyk w nowej odsłonie
Przygotowanie domowych gołąbków to wbrew pozorom bardzo łatwe zadanie! Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na pyszne gołąbki zapiekane w pomidorowym sosie. Rodzina poprosi o dokładkę.
- główka kapusty,
- 250 g ugotowanego pęczaku,
- 300 g mięsa mielonego z indyka,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka śmietany.
Z kapusty usuń głąb, potem sparz ją w osolonej wodzie. Ugotowany pęczak wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw solą, pieprzem, dodaj usmażoną cebulę. Na liściach układaj farsz i ciasno zwijaj. Na dnie garnka wyłóż pozostałe liście i na nich układaj gołąbki. Podlej częścią bulionu i wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut. Do szklanki bulionu dodaj puszkę przecieru pomidorowego, dorzuć liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę cukru i soli. Odlej trochę bulionu i dodaj do niego łyżkę mąki i śmietany. Mieszaninę wlej do gotującego się bulionu i zamieszaj. Sosem polej gołąbki i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Podawaj z ziemniakami.
Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne
Podziel się opinią
Komentarze