yakitori z kurczaka
- 100ml półwytrawnego białego wina (lub mirin)
- 1 łyżka cukru
- 50ml sosu sojowego
- 350 g filetów z piersi kurczaka
- 2 małe czerwone papryki
Najpierw przygotowujemy marynatę.Wino mieszamy z cukrem, wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sos sojowy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Filety kroimy na równe kostki (2x2 cm) Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (też około 2cm). Kurczaka i paprykę zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut.
Składniki wyjmujemy z marynaty i osączamy. Nadziewmy na drewniane patyczki na przemian po 3 kawałki kurczaka i po 2-3 kawałki papryki. Tak przygotowane szaszłyki można grillować, piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Podczas grilowania i pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą.
Podawać z ryżem. Smacznego:D
Przepis dodał użytkownik laula2
Podziel się opinią
Komentarze