Wiosenna lasagne verde ze szpinakiem i indykiem
- 6 płatów makaronu lasagne ze szpinakiem (można użyć zwykłego)
- ćwierć piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- połowa cebuli
- ćwierć pora
- garść orzeszków piniowych
- 100g mrożonego szpinaku
- 100g mozzarelli light
- łyżka niskotłuszczowej śmietany
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól czosnkowa Kamis
- pieprz biały Kamis
- gałka muszkatołowa Kamis
- szczypta cukru
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, aż nieco zmięknie. Na łyżce oliwy rozmrażamy szpinak, przyprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku, na koniec rozprowadzamy śmietaną. Mozzarellę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. W rondelku na pozostałej oliwie podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek, cebulę i pora, następnie dodajemy indyka pokrojonego w bardzo drobną kostkę (można użyć mielonego mięsa), mieszamy i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wino, smażymy chwilę do odparowania i dodajemy szpinak, połowę mozzarelli oraz piniole. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy odrobinę sosu z mięsem, następnie makaron, potem znów sos i tak do wyczerpania składników - na wierzchu powinien znaleźć się pła makaronu. Wierzch posypujemy resztą startej mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
Przepis dodał użytkownik paulinaw
Podziel się opinią
Komentarze