wino z porzeczek
- 10 kg czerwonych porzeczek
- 3-3,5 kg cukru
- drożdze winne
Porzeczki umyć, przebrać, zmiażdzyć i zalać 3 litrami gorącej wody. Po godzinie włożyć do woreczka z płutna i odcisnąć. Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać 3 litrami wody i odcisnąć. dodać drożdze i rozpuszczoną w litrze wody połowę cukru. Zatkać balon korkiem z waty i odstawić w miejsce o tem. 20 st. Po 3-4 dniach dodać resztę rozpuszczonego w 3 litrach wody cuktu. Zatkać balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić. Po kilku tygodniach (gdy przez rurkę przestanie wydostawać sie gaz) siągnąć wino z nad osadu. szczelnie zamknąć i pozstawić w tem. 15 st. Po 3 miesiącach przelać wino do butelek i poddać je leżakowaniu (co najmniej 6 miesięcy)
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze