Wieprzowina w białym winie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 plaster wieprzowiny bez kości
- ? łyżeczki suszonego oregano
- ? łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 4 łyżki wody
- 6 czarnych oliwek
- jako dodatek:
- ryż lub makaron
Mięso zwilż oliwą,oprósz ziołami,posól i popieprz do smaku.
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię,dodaj mięso i krótko zrumień po obu stronach na ostrym ogniu.
Skrop sokiem cytrynowym,podlej winem i wodą,doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.Przykryj i gotuj 15 minut.
Dodaj oliwki i gotuj jeszcze 5 minut,aż będą gorące.
Podawaj z ryżem lub świeżo ugotowanym makaronem.
Przepis dodał użytkownik sandrab88
Podziel się opinią
Komentarze