Wieprzowina po chińsku
- na 4 porcje :
- 500 g wieprzowiny
- 1 małą cebula oraz (jeśli lubimy) 1 ząbek czosnku
- Marynata:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki orientalnej
- 4 torebki ryżu (wykorzystany ryż długoziarnisty)
Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałki. Mięso powinno być wcześniej zmrożone, aby dało się łatwo pociąć.
Cebulę oraz czosnek kroimy na drobne kawałki (czosnek możemy przecisnąć przez praskę) i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Dodajemy pokrojone w kawałki mięso i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy na nią wyjęte z marynaty mięso; uwaga – będzie pryskać. Po podsmażeniu mięsa (ok. 1 minuta na dużym ogniu), wlewamy resztę marynaty, wrzucamy zmrożone warzywa i podsmażamy bez pokrywki przez ok. 3-5 min. Warzywa powinny być kruche.
Jednocześnie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej smakuje, jeśli jest zrobiony al dente.
Orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego – razem z marynatą można zrobić zaledwie w 30 minut! Sekretem tak szybkiego przyrządzania tej potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa, które należy wcześniej zamrozić. Wieprzowina pokrojona w ten sposób bardzo szybko przejdzie orientalnymi smakami i aromatami oraz wchłonie większość zalewy, w której będzie zanurzona.
Oczywiście mrożone mięso jest twarde i do krojenia trzeba użyć bardzo ostrego noża lub krajalnicy. Potem wystarczy wrzucić je na patelnię i szybko usmażyć na dużym ogniu wraz z warzywami. Wieprzowinę możemy podawać z ryżem, chińskim makaronem ryżowym bądź sojowym.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze