wieprzowina duszona w piekarniku
- 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski
- o długości 4 cm i szerokości 2 cm
- 1 i 1/2 łyżki oleju jadalnego
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki selera posiekanego
- 1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej
- 1 mały pomidor sparzony, obrany i posiekany
- 2 pieczarki posiekane
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub wody
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli szczypty: bazyli majeranku i tymianku
- 2 łyżki koniaku dowolnie
1. Paski mięsa zrumienić w rondlu na rozgrzanym oleju.
2. Wsypać mąkę, wymieszać.
3. Podać wszystkie składniki poza koniakiem.
4. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
5. Zawartość rondla ostrożnie przelać do małego żaroodpornego naczynia.
6. Dusić w nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinę.
7. Wlać koniak na 5 min. przed zakończeniem duszenia.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i buraczkami w śmietanie lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze