Wielkanocne kluski śląskie
- 8 ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- pietruszka
- sól
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone i gorące przecisnąć przez prasę i pozostawić do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko,solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na 4 części, 1/4 ciasta wyjmujemy i rozkładamy równomiernie na pozostałych a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną(tak by wypełniła lukę na równo z ciastem).Ponownie wyrabiamy ciasto dodając na końcu pokrojoną bardzo drobno świeżą pietruszkę i formujemy kluseczki.Gotować ok. 7 min. na wolnym ogniu.
Przepis dodał użytkownik Bozenka16
Podziel się opinią
Komentarze