Wegetariańskie leczo
- Składniki
- 20 dag czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 dymki
- 50 dag papryki w różnych kolorach
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 3 łyżki oliwy
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 200 ml rosołu instant
- sół
- pieprz
- 5 dag tartego sera
Sposób przygotowania
1. Cebule, czosnek i dymki oczyścić, pokroić na kawałki. Strąki papryki oczyścić, usunąć z nich gniazda nasienne. Miąsz opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w równe, cienkie plasterki.
2. Mocno rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć na nim czerwoną cebulę, dymki i czosnek. Dodać paprykę, bakłażan i cukinię. Całość smażyć około 5 minut.
3. Pomidorki koktajlowe oczyścić, umyć. Dodać do warzyw. Leczo przyprawić do smaku tymiankiem i oregano. Podlać rosołem. Przsyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 mniut. Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać startym serem.
Przepis dodał użytkownik ola2620
Podziel się opinią
Komentarze