Wege burgery z ciecierzycy
- 5 bułek
- 50 g orzechów nerkowca
- 100 g ugotowanych słodkich ziemniaków
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- mały pęczek świeżej kolendry
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- Do podania:
- sos tzatziki z ogórkiem zielonym
- pomidory
- sałata
Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Cebulkę pokroić drobno, podsmażyć kilka minut na oliwie, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze chwilę, aż ładnie się zarumienią. Ziemniaki rozdrobnić za pomocą prasy lub blendera, dodać ciecierzycę i połączyć składniki na gładką masę. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Z masy formować kotlety smażyć 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z podgrzanymi w piekarniku bułkami i dodatkami.
Podziel się opinią
Komentarze