Tradycyjne gołąbki mojej Mamy
- 800 g ryżu
- 50-70 dag karkówki (może być też posiekana konserwa)
- cebula
- czosnek
- przyprawy (sól
- pieprz
- maga
- wegeta)
- koncentrat pomidorowy
- średniej wielkości kapusta
Ryz gotujemy na pół twardo,
Mięso kroimy w gruba kostke i dusimy 30 min(można je nawet troszke podsmazyc), jak wystygnie przepuszczamy przez maszynkę,
Cebulke i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
Łaczymy ze sobą ryż, mięso, cebulke razem z "tłuszczykiem" i przyprawy
farsz zawijamy w liscie z kapusty (które wczesniej zostały sparzone)
tak przygotowane gołąbki wkładamy do rondla i dusimy do miękości
Ja osobisie polecam duszenie w szybkowarze:)
można je jeszcze dodatkowo polac koncentratem wymieszanym z olejem
smacznego
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze