Tort śmietanowo - kajmakowo - rumowy z wiśniami (6 warstw)
- Składniki na torcik 19 cm
- Biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 330 ml śmietany 30% z 2 łyżeczkami żelatyny
- 1 mała puszka masy krówkowej
- Nasączenie biszkoptu: 100 ml rumu
- Dekoracja: wiśnie w frużelinie i wiórki kokosowe
1. Włączam piekarnik na termoobieg 180 ºC, środkowy poziom.
2. Z białek ze szczyptą soli ubijam pianę na szybkich obrotach.
3. Dalej ubijam, dosypuję 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, chwilę ubijam.
4. Wyłączam robot i dodaję żółtka, lekko mieszam trzepaczką, dodaję stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszam trzepaczką.
5. Z papieru do pieczenia wycinam 6 kółek o średnicy 19 cm. Na każdy krążek kładę ok. 3 pełne łyżki ciasta, równo rozkładam po same brzegi.
6. 3 krążki naraz piekę kilka minut (ok. 3 min, w zależności piekarnika). Wyjmuję, gdy są lekko rumiane.W ten sposób uzyskuję 6 cieniutkich biszkopcików. Jeszcze ciepłe odrywam od papieru, pozostawiam chwilę do wystygnięcia.
7. W 1/4 szklanki wrzątku rozrabiam 2 łyżeczki żelatyny. Stygnie. Ubijam na wolnych obrotach 30% śmietanę. Dodaję przestudzoną żelatynę, mieszam.
8. Układam na paterze pierwszy krążek, nasączam go za pomocą małej łyżeczki rumem, smaruję kajmakiem (gotowa masa o smaku krówki), na to warstwa śmietany. Układam kolejne krążki. Na ostatni dodaję sporą warstwę wiśni w frużelinie. Boki dekoruję resztą śmietany i obsypuję wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik Razemprzystole
Podziel się opinią
Komentarze