Trwa ładowanie...
d4f2s8x
18-04-2008 17:33

Tort Serowy

Przepis
3.5
(8 głosów)
Oceń:
d4f2s8x
Składniki
  • Ciasto:
  • ? kostki margaryny
  • ? szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dag wiórków kokosowych
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 7 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat migdałowy
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • Do dekoracji:
  • 1 ? szklanki śmietany 30%
  • 2 opakowania ?Śmietan-fix?
  • ok. 15 dag wiórków kokosowych
  • 12 kulek ?Rafaello?
Przepis

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do utartej masy, cały czas miksując. Następnie masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem wysypanej tartą bułką dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm).

Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (1 czubatą łyżkę odłożyć) i cukrem waniliowym do białości. Dodać miękkie masło i zmiksować. Dalej miksując dodawać ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną, aromat migdałowy i wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę z odłożoną łyżką cukru pudru i delikatnie połączyć z masą. Gotową masę serową wyłożyć na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić ze ?Śmietan-fixem?. Dodać około 8 dag kokosu i wymieszać. Ubitą śmietaną udekorować wierzch i boki tortu. Całość oprószyć pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami Rafaello.

Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Przepis dodał użytkownik maxiuq

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4f2s8x
d4f2s8x
d4f2s8x
Więcej tematów
d4f2s8x