Tort Serowy
- Ciasto:
- ? kostki margaryny
- ? szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 10 dag mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dag wiórków kokosowych
- Masa serowa:
- 1 kg tłustego białego sera
- 7 jajek
- 30 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 20 dag masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat migdałowy
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Do dekoracji:
- 1 ? szklanki śmietany 30%
- 2 opakowania ?Śmietan-fix?
- ok. 15 dag wiórków kokosowych
- 12 kulek ?Rafaello?
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do utartej masy, cały czas miksując. Następnie masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem wysypanej tartą bułką dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm).
Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (1 czubatą łyżkę odłożyć) i cukrem waniliowym do białości. Dodać miękkie masło i zmiksować. Dalej miksując dodawać ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną, aromat migdałowy i wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę z odłożoną łyżką cukru pudru i delikatnie połączyć z masą. Gotową masę serową wyłożyć na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić ze ?Śmietan-fixem?. Dodać około 8 dag kokosu i wymieszać. Ubitą śmietaną udekorować wierzch i boki tortu. Całość oprószyć pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami Rafaello.
Gotowy tort schłodzić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik maxiuq
Podziel się opinią
Komentarze