TORT PRAGA
- tortownica 22 cm
- Składniki
- Ciasto:
- 5 jajek 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 35 g masła roztopionego i wystudzonego
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- Krem:
- 2 żółtka
- 20 ml wody
- 130 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
- 10 g kakao
- Polewa czekolada
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut.
Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie przestudzić. Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wystudzony blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Tort polać rozpuszczoną czekoladą
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze