Tort potrójnie czekoladowy
- Spód: 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 100 g margaryny, łyżka kakao, 170 g cukru.
- Masa I: 100g mlecznej czekolady, 3 jajka, 100 g margaryny, 110g cukru, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny.
- Masa II: 70g białej czekolady, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 3 jajka, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki żelatyny.
1. Czekoladę gorzką z margaryną stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać białka ubite z cukrem. Przelać na natłuszczoną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić w formie.
2. Margarynę stopić z połamaną mleczną czekoladą, przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 80ml wody, zimną dodać do masy. Wylać na gotowy spód i wstawić na 5 godz. do lodówki.
3. Czekoladę białą stopić, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z olejkiem, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 70 ml wody, dodać do masy, wylać na ciasto. Schładzać całą noc. Udekorować.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze