Tort orzechowo-czekoladowy z sercem
- Biszkopt orzechowy:
- 8 jaj
- 10-15dag cukru (dałam 1/2 szklanki)
- 30dag zmielonych włoskich orzechów
- Masa czekoladowa:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- kostka masła
- Dodatkowo:
- Biszkopt jasny z kawałkami czekolady (z 5 jajek)
- Masa karpatkowa:
- Krem karpatkowy w proszku 250g
- 2 szklanki mleka
- kostka masła roślinnego
- Oraz:
- całe orzechy włoskie i laskowe do dekoracji
Biszkopt orzechowy: Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ubitą pianę, powoli mieszając. Następnie orzechy, i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy od dołu papierem do pieczenia, boki masłem i mąką krupczatką obsypujemy. Przelewamy masę i pieczemy ok. 1 godz. w 160* C. Ostudzony placek przekrawamy na 2 części.
Masa czekoladowa: Jajka ubijamy na parze z cukrem. Do ciepłej masy dodajemy kakao i stratą na małych oczkach tabliczkę gorzkiej czekolady, mieszamy.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste i białe, dodajemy ostudzoną masę jajeczno-czekoladową i porządnie ucieramy.
Przekładamy masą placki orzechowe (dzielimy masę na 3 części, 2/3 miedzy placki i 1/3 na wierzch i boki).
Ostudzony biszkopt z kawałkami czekolady przekrawamy na 2 placki.
Masa karpatkowa: Krem robimy wg przepisu na opakowaniu, ostudzony ucieramy dodając po łyżce miękkiego masła.
Ułożenie tortu od dołu:
biszkopt z kawałkami czekolady
1/2 masy karpatkowej
ciasto orzechowe
1/2 masy czekoladowej
ciasto orzechowe
1/2 masy karpatkowej
biszkopt z kawałkami czekolady
Wierzch oraz boki tortu obsmarowujemy pozostałą 1/2 (połową) czekoladowej masy. Dekorujemy orzechami włoskimi i/lub laskowymi. Wykałaczką robimy na torcie wzorki, serce 'kratkujemy', puszczamy od niego promyki.
Trzymamy tort w lodówce aż do podania.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze