Tort Oreo
- CIASTO
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 2 szt jajka
- 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- 100 g ciastek Oreo
- MASA Z MLEKIEM W PROSZKU
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 serki homogenizowane Danio o smaku waniliowym
- 2 szklanki mleka w proszku
Krok 1
Ciasteczkowe blaty: masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i miksować ok. 2 minut. Dodać budyń w proszku i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko dokładnie połączyć. Oreo pokruszyć na małe kawałki i wsypać do gotowego ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 5 równych części (najlepiej zważyć). Wilgotnymi rękoma, kształtować kulki i rozkładać palcami na blaszce z papierem do pieczenia formując placek o średnicy około 20 cm. Piec 12-13 minut w 200 stopniach ( im dłużej będziemy je piec, tym będą bardziej kruche ).
Krok 2
Krem: żółtka z cukrem ubić mikserem na parze. Masa powinna być puszysta i gęsta. Lekko ostudzić (nie może być ciepłe!) i dodać miękkie masło. Całość ubić dokładnie mikserem. Dodawać na przemian: 1 serek - ubijać, 1 szklankę mleka - ubijać, drugi serek - ubijać, drugą szklankę mleka - ubijać. Gotową masę wstawić do lodówki na ok. 30-45 minut. Ciasteczka przełożyć kremem, wierzch posypać ciasteczkami oreo. Smacznego!
Przepis poleca Domowe Wypieki
Podziel się opinią
Komentarze