Trwa ładowanie...
drneafc
09-07-2014 16:54

Tort o smaku krówki

Przepis
3.3
(25 głosów)
Oceń:
drneafc
Składniki
  • BISZKOPT
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
    • KREM
  • 200 ml kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego)
  • dżem wiśniowy
  • cukierki krówki
Przepis

Na sztywno ubijamy białka i systematycznie dodajemy cukier. Wbijamy kolejno żółtka do momentu, aż nasza masa stanie się gęsta. Na sam koniec wsypujemy powoli mąki (najlepiej przesiane). Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ciasto się wystudzi, formę upuszczamy dnem na podłogę, aby w ten sposób wyrównać wierzch. Następnie kroimy go na 3 równe blaty. Na środkowym i dolnym rozsmarowujemy dżem wiśniowy oraz przekładamy je kremem. Na wierzchu kładziemy trzeci blat ciasta i smarujemy go kremem. Wedle uznania dekorujemy go cukierkami krówkami.

Przygotowanie kremu: na sztywno ubijamy kremówkę, dodajemy do niej systematycznie mascarpone i skondensowane mleko. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drneafc
drneafc
drneafc
Więcej tematów
drneafc