Tort o smaku krówki
- BISZKOPT
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- KREM
- 200 ml kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego)
- dżem wiśniowy
- cukierki krówki
Na sztywno ubijamy białka i systematycznie dodajemy cukier. Wbijamy kolejno żółtka do momentu, aż nasza masa stanie się gęsta. Na sam koniec wsypujemy powoli mąki (najlepiej przesiane). Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto się wystudzi, formę upuszczamy dnem na podłogę, aby w ten sposób wyrównać wierzch. Następnie kroimy go na 3 równe blaty. Na środkowym i dolnym rozsmarowujemy dżem wiśniowy oraz przekładamy je kremem. Na wierzchu kładziemy trzeci blat ciasta i smarujemy go kremem. Wedle uznania dekorujemy go cukierkami krówkami.
Przygotowanie kremu: na sztywno ubijamy kremówkę, dodajemy do niej systematycznie mascarpone i skondensowane mleko. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze