Tort mocno piernikowy
- BISZKOPT PIERNIKOWY
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 125 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki kakao
- KREM PIERNIKOWY
- 150 ml kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kubek cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- PONCZ
- 1 torebka czarnej herbaty
- 1 łyżeczka kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml rumu
- GLAZURA CZEKOLADOWA
- 3 łyżki zimnej wody
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 140 g masła
- 3 łyżki kakao
- DO PRZEŁOŻENIA
- 300 g powideł śliwkowych
- DODATKOWO
- 8 miękkich pierniczków w czekoladzie do dekoracji
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Smarujemy masłem dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Przesiewamy do miski mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Na sztywno ubijamy białka i dodajemy do nich systematycznie cukier. Do gęstej i lśniącej masy dodajemy kolejno po żółtku oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i ustawiamy mikser na mniejsze obroty. Następnie powoli dołączamy suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Kiedy ciasto się upiecze, uderzamy nim jeszcze w formie o ziemię, w celu uzyskania gładkiej powierzchni. Kiedy ciasto całkowicie się wystudzi, kroimy je na 4 równe blaty.
Przygotowujemy poncz. Do mocno zaparzonej herbaty dodajemy kawę oraz cukier. Wszystko mieszamy i studzimy. Następnie wlewamy rum. Taki ponczem nasączamy ciasto i przekładamy śliwkowymi powidłami.
Przechodzimy do kremu piernikowego. Ubijamy na sztywno kremówkę i przyprawy. Na końcu dodajemy mascarpone i cukier puder. Takim kremem smarujemy boki tortu oraz jego wierzch.
Przygotowujemy glazurę czekoladową. Zimną wodą zalewamy żelatynę i zostawiamy aż napęcznieje. Do rondla przesiewamy kakao i cukier puder. Następnie dodajemy masło oraz żelatynę. Wszystko podgrzewamy na delikatnym ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia. Nie możemy doprowadzić do zagotowania. Taką glazurą polewamy ciasto.
Na samym wierzchu tortu układamy pierniczki i trzymamy tort w lodówce przez 3 godziny. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze