Tort marchewkowy z lukrem i orzechami
- Ciasto:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 175 g mąki pszennej
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 250 g startej marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (+kilka do dekoracji)
- Masa:
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie rumu)
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia. Cukier i rozbełtane jajka ubić mikserem na jednolitą masę - pod koniec stopniowo dodawać olej. W kolejnym kroku dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie rodzynki i orzechy. Całość wymieszać do połączenia składników.
Przygotować tortownicę o średnic ok. 22 cm - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Następnie wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok. 35-40 min - do tzw. testu "suchego patyczka". Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować masę. W garnuszku umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Następnie podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotową nałożyć na dół rozciętego w poprzek ciasta, a następnie przełożyć górną częścią.
Na koniec przygotować lukier, łącząc dokładnie składniki. Polać nim ciasto, udekorować orzechami.
Podziel się opinią
Komentarze