TORT MALIBU
- Biszkopt:
- ? 7 jaj
- ? 3/4 szklanki cukru
- ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ? 2 szklanki mąki pszennej
- ? 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- ? 1 litr śmietanki 30%
- ? 1/2 szklanki cukru pudru
- ? 2 łyżeczki żelatyny
- ? 1/2 soku z cytryny
- ? 100 ml likieru malibu
- Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ?.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik grajka888
Podziel się opinią
Komentarze