Tort makowy z kremem ajerkoniakowym
- Biszkopt makowy:
- 400g maku mielonego
- 350g cukru
- 200g miękkiego masła
- 10 jajek
- 3 czubate łyżki miodu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem ajerkoniakowy:
- 300ml mleka
- 300ml ajerkoniaku
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 500g sera mascarpone
[b]Biszkopt makowy:[/b] Rozcieramy dokładnie masło z miodem, cukrem i żółtkami. W międzyczasie białka ubijamy na sztywno. Gdy masa staje się puszysta, dodajemy mak (sypki) i wszystko razem ucieramy. Następnie, małymi porcjami, dodajemy białko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Całość mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto makowe przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po 35 minutach przeprowadzamy test na tzw. suchy patyk. Biszkopt studzimy w tortownicy.[b]Krem ajerkoniakowy:[/b] Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy oba rodzaje mąki i chwilę miksujemy, by składniki całkowicie się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy ajerkoniak, a następnie masę jajeczną i za pomocą rózgi energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Mascarpone ubijamy na puszystą masę, po
czym małymi porcjami dodajemy schłodzony w lodówce budyń.Ostudzony biszkopt makowy przekrawamy na trzy części i przekładamy kremem ajerkoniakowym. Wierzch tortu dekorujemy migdałami w płatkach, perełkami cukrowymi i/lub czekoladową posypką. Tak przygotowany tort umieszczamy w lodówce, by masa nieco stężała, wyjmujemy go na 10 minut przed podaniem.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze