Tort biszkoptowy z serkiem i owocami
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
- 600 g śmietankowego serka do kanapek
- po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
- po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni
- Do dekoracji:
- świeże owoce: maliny, jagody, wiśnie
Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy
proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
W kolejnym kroku ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy różne syropy i zmiksowane owoce. Kolejno nakładamy na części biszkoptu i składamy w całość.
Wierzch dekorujemy świeżym owocami.
Podziel się opinią
Komentarze