TORCIK TRUSKAWKOWO-LIMONKOWY
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa truskawkowa:
- 30 dag truskawek
- 50 dag serka waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- Masa limonkowa:
- 150 g białej czekolady
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 limonki
- 2 łyżki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
1. BISZKOPT
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części
2. MASA TRUSKAWKOWA
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendować, i połączyć z serkiem waniliowym dodać cukier puder, dokładnie wymieszać na końcu dodać chłodną żelatynę i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa się schłodziła. NA biszkopt wylać tężejącą masę truskawkową następnie przykryć ją drugim blatem biszkoptu, odstawić do lodówki
3. MASA LIMONKOWA
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i wyciśniętym sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze