Tofu panierowane w sezamie
- 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
- 10 dag sezamu białego
- 5 dag sezamu czarnego
- olej do smażenia
- 3 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem.Rozdrobniony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy, chilli, ocet ryżowy/sok z limonki, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać).Przygotować dwie miseczki – do jednej wbić jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny sezam z białym. Kostki tofu zanurzać w jajku, panierować w sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.
Przepis dodał użytkownik marika
Podziel się opinią
Komentarze