Tofu panierowane w sezamie

Obraz

Składniki

  • 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
  • 10 dag sezamu białego
  • 5 dag sezamu czarnego
  • olej do smażenia
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Przepis

Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem.Rozdrobniony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy, chilli, ocet ryżowy/sok z limonki, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać).Przygotować dwie miseczki – do jednej wbić jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny sezam z białym. Kostki tofu zanurzać w jajku, panierować w sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja