Tiramisu ze śmietaną
- 5 żółtek
- 5 łyż. cukru pudru
- 250 g Serka Mascarpone
- 200 ml. ubitej śmietany 30 %
- 0,50 ml Amaretto lub Burbon
- 14 małych biszkopcików
- szklanka kawy z ekspresu (niekoniecznie może być rozpuszczalna, ale niesypana).
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy Mascarpone i połowę Amaretto lub Burbonu, dodajemy ubitą śmietanę.
Do schłodzonej kawy dodajemy resztę Amaretto lub Burbonu. Do pucharków nakładamy odrobinę masy i układamy namoczone w kawie biszkopciki, ponownie dodajemy odrobinę masy i następna warstwę biszkopcików, i resztę masy wykładamy do pucharków. Dekorujemy wiórkami czekolady.
Wsadzamy do lodówki by masa ściągnęła lub spożywamy od razu.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze