Tęczowe ciasto na zimno
- 3 jajka + 2 żółtka,
- kost. margaryny,
- 1 czerwona i 1 zielona galaretka,
- słoik wypestkowanych wiśni,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- cukier waniliowy,
- 2 szkl. mleka,
- 4 łyżki żelatyny,
- budyń śmietankowy,
- szczypta zielonego barwnika
Żelatynę rozpuścić w szklance zimnej wody, zmieszać ze szklanką gotowanego mleka, przestudzić. Na reszcie mleka z dodatkiem cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać zimną żelatynę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciemną masę wylać na tortownicę z kominem, wstawić na 5 minut do lodówki i wylać jasną masę. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Białka ubić, ubijając stopniowo wlewać galaretkę, dodać szczyptę barwnika. Na koniec wrzucić osączone wiśnie, wymieszać i wylać na jasną masę ciasta. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wylać na wierzch ciasta. Można także po prostu posypać ciasto posiekaną galaretką, tak jak ja to zrobiłam. Dobrze schłodzić, aż wszystkie masy całkowicie stężeją.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze