Tarta z warzywami i boczkiem
- na ok. 4 porcje:
- 150 g mąki
- 30 g zimnego masła
- 3 jajka
- 220 g jogurtu naturalnego
- 200 g mozzarelli
- olej do smażenia
- 200 g boczku
- 200 g dowolnych warzyw mrożonych (wykorzystane końcówki zawartości opakowań Nordis Groszek zielony i Fasola szparagowa cięta)
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Do mąki dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Wbijamy 2 żółtka, 70 g jogurtu i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, wyklejamy nim formę do tarty (średnica 30 cm) w taki sposób, aby brzegi ciasta były wyżej niż dno. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju i dodajemy zmrożone warzywa. Podsmażamy całość ok. 4 minuty cały czas mieszając, do momentu, kiedy odparuje cała woda. Odstawiamy na bok.
1 jajko i 2 żółtka roztrzepujemy razem z jogurtem dodając majeranek, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z warzywami i wylewamy masę jajeczno-jogurtową. Tartę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwujemy ciepłą lub zimną. Tanio, szybko, smacznie!
Powyższy przepis to typowy lifehack, czyli sposób na zrobienie czegoś, co spędza nam sen z powiek w prosty i bardzo satysfakcjonujący sposób. W tym wypadku chodzi o wyczyszczenie naszej zamrażarki z końcówek różnych mrożonek. Rozwiązaniem jest zrobienie tarty – prostego do zrobienia i jednocześnie zaskakująco smacznego dania.
W tym wypadku do tarty trafiły końcówki zawartości opakowań zielonego groszku i fasola szparagowej ciętej. Ale można poeksperymentować z brokułami, kalafiorem, brukselką czy włoszczyzną.
Wykonanie tego przepisu kosztowało zaledwie 3,5 zł na osobę! Tarty starczyło na kolację dla 4 osób.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze