Trwa ładowanie...
d2y0tx2
30 sierpnia 2013, 16:32

Tarta z musem z białej czekolady z malinami i borówkami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2y0tx2
Składniki
  • CIASTO KRUCHE
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
    • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCE DO DEKORACJI
  • 300 ml śmietany 30-36% (używam UHT, lepiej znosi podgrzewanie z czekoladą)
  • 150 g białej czekolady
  • 1 opakowanie malin do dekoracji
  • 1 opakowanie borówek
Przepis

Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy bezpośrednio na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Mus: w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok. 50 ml) powoli rozpuszczamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną wcześniej białą czekoladę, delikatnie łączymy składniki.
Krok 3
Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę należy przynajmniej na godzinę przełożyć do lodówki. Dekorację z malin i borówek robimy tuż przed podaniem. Opcjonalnie, ułożone owoce możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y0tx2
d2y0tx2
d2y0tx2
Więcej tematów
d2y0tx2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj