Tarta z makiem
- CIASTO KRUCHE:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 szt żółtka
- 60 g cukru pudru
- NADZIENIE:
- 4 szt jajka
- 2 łyżki cukru
- 350 ml kwaśnej śmietany
- 1 szt cytryna
- 4 łyżki gorącego mleka
- 60 g sypkiego maku
- 100 g białej czekolady
Ciasto kruche:
Mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 23,5 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i ponownie piec 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Nadzienie:
Mak wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać startą skórkę, sok z 1 cytryny i 150 ml kwaśnej śmietany. Do jajecznej masy dodać mak, całość wymieszać. Masę wylać na tartę (nadzienie będzie dość płynne). Piec 20 – 25 minut w temperaturze 150 stopni, aż masa się zetnie.
Wierzch:
Resztę kwaśnej śmietany 200ml (powinna mieć temp. pokojową) wymieszać z ostudzoną roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Wylać na tartę. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut, 160 stopni, aż masa się zetnie.
Przepis poleca Domowe Wypieki
Podziel się opinią
Komentarze