Trwa ładowanie...
d39bdyg
12-11-2013 16:12

Tarta z kopru włoskiego w pomarańczach

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d39bdyg
Składniki
  • na ciasto:
    • 200 g drobno mielonej mąki pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 ugotowane żółtko jajka
  • 3 gałązki tymianku
  • skórka z 1 cytryny
  • 6 łyżek mleka
  • sól i pieprz
    • na farsz:
    • 4 duże bulwy kopru włoskiego albo 6 małych
  • 3 pomarańcze
  • 2 pełne łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz
Przepis

Przygotuj ciasto. Masło pokrój w kostkę. Ugotowane żółtko utrzyj dobrze z solą i pieprzem. Mąkę przesiej, a następnie posiekaj długim nożem z pokrojonym masłem, startą skórką z cytryny i listkami tymianku. Gdy składniki się dobrze połączą, dodaj mleko, szybko zagnieć - do momentu, aż z ciasta da się uformować kulę. Ciasta nie wolno zbyt długo ugniatać, bo stwardnieje. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Od bulw kopru odetnij resztki łodyg i listki. Łodygi wyrzuć, listki odłóż na bok. Bulwy przekrój na połówki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, wytnij białe gorzkie błonki i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej miód, włóż do niego koper płaską stroną do dołu. Dodaj pokrojone pomarańcze, połowę startej skórki z pomarańczy, sok z cytryny oraz chilli, posól i popierz. Zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut, następnie przewróć cząstki kopru na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 minut. Wróć do przygotowywania ciasta.

Okrągłą formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wyjmij z lodówki kulę ciasta i rozwałkuj z niej okrągły placek pasujący do formy. Widelcem zrób w cieście dziurki. Formę z ciastem wstaw na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 12-15 minut, aż ciasto lekko się zezłoci. Wróć do farszu. Usmażone w miodzie i pomarańczach cząstki kopru włoskiego wyłóż na deskę, wytnij z nich twardy środek i wyrzuć. Na podpieczone ciasto połóż koper włoski i zalej powstałą podczas smażenia pomarańczową konfiturą. Wstaw ponownie do pieca na 20 minut. Gotową tartę posyp resztą skórki pomarańczowej i udekoruj listkami kopru.

Nasza rada:

Z nasion kopru możesz przygotować pyszną herbatkę, która pomaga na wzdęcia, zmniejsza uczucie pełności w jelitach i reguluje ich pracę.Doskonała dla pań w ciąży i karmiących - wpływa na wzmocnienie laktacji. Nasiona kopru świetnie też aromatyzują dania z ryb, pasują do białego mięsa (indyka, królika czy kurczaka). Świeży koper włoski może być doskonałą przekąską - pokrojony w plastry zapakuj na drugie śniadanie albo przygotuj z niego sałatkę. Plastry kopru suto skrop oliwą extra virgin i posól, ułóż na nich plasterki pomarańczy bez skórki i czarne oliwki. Pyszna sałatka gotowa.

Przepis poleca książka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39bdyg
d39bdyg
d39bdyg
Więcej tematów
d39bdyg

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj