Tarta z kopru włoskiego w pomarańczach
- na ciasto:
- 200 g drobno mielonej mąki pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 ugotowane żółtko jajka
- 3 gałązki tymianku
- skórka z 1 cytryny
- 6 łyżek mleka
- sól i pieprz
- na farsz:
- 4 duże bulwy kopru włoskiego albo 6 małych
- 3 pomarańcze
- 2 pełne łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- szczypta chilli
- sól i pieprz
Przygotuj ciasto. Masło pokrój w kostkę. Ugotowane żółtko utrzyj dobrze z solą i pieprzem. Mąkę przesiej, a następnie posiekaj długim nożem z pokrojonym masłem, startą skórką z cytryny i listkami tymianku. Gdy składniki się dobrze połączą, dodaj mleko, szybko zagnieć - do momentu, aż z ciasta da się uformować kulę. Ciasta nie wolno zbyt długo ugniatać, bo stwardnieje. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Od bulw kopru odetnij resztki łodyg i listki. Łodygi wyrzuć, listki odłóż na bok. Bulwy przekrój na połówki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, wytnij białe gorzkie błonki i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej miód, włóż do niego koper płaską stroną do dołu. Dodaj pokrojone pomarańcze, połowę startej skórki z pomarańczy, sok z cytryny oraz chilli, posól i popierz. Zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut, następnie przewróć cząstki kopru na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 minut. Wróć do przygotowywania ciasta.
Okrągłą formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wyjmij z lodówki kulę ciasta i rozwałkuj z niej okrągły placek pasujący do formy. Widelcem zrób w cieście dziurki. Formę z ciastem wstaw na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 12-15 minut, aż ciasto lekko się zezłoci. Wróć do farszu. Usmażone w miodzie i pomarańczach cząstki kopru włoskiego wyłóż na deskę, wytnij z nich twardy środek i wyrzuć. Na podpieczone ciasto połóż koper włoski i zalej powstałą podczas smażenia pomarańczową konfiturą. Wstaw ponownie do pieca na 20 minut. Gotową tartę posyp resztą skórki pomarańczowej i udekoruj listkami kopru.
Nasza rada:
Z nasion kopru możesz przygotować pyszną herbatkę, która pomaga na wzdęcia, zmniejsza uczucie pełności w jelitach i reguluje ich pracę.Doskonała dla pań w ciąży i karmiących - wpływa na wzmocnienie laktacji. Nasiona kopru świetnie też aromatyzują dania z ryb, pasują do białego mięsa (indyka, królika czy kurczaka). Świeży koper włoski może być doskonałą przekąską - pokrojony w plastry zapakuj na drugie śniadanie albo przygotuj z niego sałatkę. Plastry kopru suto skrop oliwą extra virgin i posól, ułóż na nich plasterki pomarańczy bez skórki i czarne oliwki. Pyszna sałatka gotowa.
Przepis poleca książka
Podziel się opinią
Komentarze