Trwa ładowanie...
d24fcoc
03-11-2014 16:39

Tarta orzechowa z jabłkami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d24fcoc
Składniki
  • Ciasto: (forma o średnicy 28cm)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 90g zimnego masła
  • 5 łyżek bardzo zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Masa orzechowa:
  • 2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 120g miękkiego masła
  • 3 łyżki rumu
  • 2 czubate łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • 3 duże kwaskowate jabłka (np. reneta, lobo, idared, jonagold)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego + 2 łyżki na wierzch
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Przepis

Ciasto: Masło siekamy z mąką, cukrem, solą i wodą. Przez chwilę rękoma kruszymy ciasto, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę.

Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C, funkcja góra dół. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do formy, delikatnie dociskamy do brzegów, nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia, ryżem bądź fasolą. Pieczemy 20 minut, po czym usuwamy papier i obciążniki i pieczemy jeszcze 5 minut. Wystawiamy tartę i studzimy, a temperaturę zmniejszamy do 195 stopni C.

Masa orzechowa: W czasie, gdy pieczemy spód tarty, przygotowujemy masę orzechową: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, chwilę miksujemy, aż masło połączy się z jajkami. Następnie, dodajemy mąkę, rum, miksując na małych obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy zmielone orzechy laskowe i mieszamy drewnianą łyżką, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Jabłka: Jabłka obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Polewamy je sokiem z połowy cytryny, a następnie posypujemy cynamonem, gałką muszkatołową i dwiema łyżkami cukru.Na podpieczony i wystudzony spód tarty wykładamy masę orzechową, a następnie układamy półksiężyce jabłek. Na koniec posypujemy jabłka 2 łyżkami brązowego cukru i wstawiamy do piekarnika (195 stopni C) na 45-50 minut. Gdyby wierzch zaczął się przypalać, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy dalej. Tak upieczoną tartę po wierzchu smarujemy za pomocą pędzla rozpuszczonym dżemem np. morelowym bądź brzoskwiniowym. Wystarczy w małym garnku połączyć 2 łyżki dżemu z łyżką wody, doprowadzić do wrzenia, wymieszać i gotowe :)

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24fcoc
d24fcoc
d24fcoc
Więcej tematów
d24fcoc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj