Tarta orzechowa z jabłkami
- Ciasto: (forma o średnicy 28cm)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 90g zimnego masła
- 5 łyżek bardzo zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- Masa orzechowa:
- 2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 2/3 szklanki białego cukru
- 2 jajka
- 120g miękkiego masła
- 3 łyżki rumu
- 2 czubate łyżki mąki
- Dodatkowo:
- 3 duże kwaskowate jabłka (np. reneta, lobo, idared, jonagold)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego + 2 łyżki na wierzch
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Ciasto: Masło siekamy z mąką, cukrem, solą i wodą. Przez chwilę rękoma kruszymy ciasto, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę.
Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C, funkcja góra dół. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do formy, delikatnie dociskamy do brzegów, nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia, ryżem bądź fasolą. Pieczemy 20 minut, po czym usuwamy papier i obciążniki i pieczemy jeszcze 5 minut. Wystawiamy tartę i studzimy, a temperaturę zmniejszamy do 195 stopni C.
Masa orzechowa: W czasie, gdy pieczemy spód tarty, przygotowujemy masę orzechową: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, chwilę miksujemy, aż masło połączy się z jajkami. Następnie, dodajemy mąkę, rum, miksując na małych obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy zmielone orzechy laskowe i mieszamy drewnianą łyżką, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Jabłka: Jabłka obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Polewamy je sokiem z połowy cytryny, a następnie posypujemy cynamonem, gałką muszkatołową i dwiema łyżkami cukru.Na podpieczony i wystudzony spód tarty wykładamy masę orzechową, a następnie układamy półksiężyce jabłek. Na koniec posypujemy jabłka 2 łyżkami brązowego cukru i wstawiamy do piekarnika (195 stopni C) na 45-50 minut. Gdyby wierzch zaczął się przypalać, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy dalej. Tak upieczoną tartę po wierzchu smarujemy za pomocą pędzla rozpuszczonym dżemem np. morelowym bądź brzoskwiniowym. Wystarczy w małym garnku połączyć 2 łyżki dżemu z łyżką wody, doprowadzić do wrzenia, wymieszać i gotowe :)
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze