Tarta bez glutenu z morelami i migdałami
- CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki gryczanej
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- NADZIENIE
- 115 g masła
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 8 - 10 moreli
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. W drobny pasek na stolnicy kroimy masło, cukier puder oraz mąkę. Do tego wszystkiego dodajemy żółtka i jak najszybciej ugniatamy. Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce przez 45 minut. W tym czasie formę na tartę (taką z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto po upływie czasu. Nakłuwamy je i równamy. Ciasto osłaniamy papierem do pieczenia i obciążamy je dodatkowo kulkami ceramicznymi (opcjonalnie fasolą lub ryżem).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i smarujemy spód bułki rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu, nasza tarta będzie bardziej krucha. Podpiekamy ją jeszcze 5 – 10 minut, aż stanie się lekko brązowa.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Cukier oraz masło ucieramy na gładką masę i dodajemy do niej powoli jajka. Cały czas mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, migdały oraz skórkę z cytryny. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, wylewamy powstałą masę na wcześniej przygotowany spód i rozkładamy na niej połówki moreli. Warto je docisnąć, aby lepiej wtopiły się w ciasto. Wszystko pieczemy jeszcze 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Życzymy smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze