Trwa ładowanie...
d32gxsb
27-08-2014 14:54

Tarta bez glutenu z morelami i migdałami

Przepis
3.6
(7 głosów)
Oceń:
d32gxsb
Składniki
  • CIASTO KRUCHE
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
    • NADZIENIE
  • 115 g masła
  • 115 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 8 - 10 moreli
Przepis

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. W drobny pasek na stolnicy kroimy masło, cukier puder oraz mąkę. Do tego wszystkiego dodajemy żółtka i jak najszybciej ugniatamy. Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce przez 45 minut. W tym czasie formę na tartę (taką z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto po upływie czasu. Nakłuwamy je i równamy. Ciasto osłaniamy papierem do pieczenia i obciążamy je dodatkowo kulkami ceramicznymi (opcjonalnie fasolą lub ryżem).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i smarujemy spód bułki rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu, nasza tarta będzie bardziej krucha. Podpiekamy ją jeszcze 5 – 10 minut, aż stanie się lekko brązowa.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Cukier oraz masło ucieramy na gładką masę i dodajemy do niej powoli jajka. Cały czas mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, migdały oraz skórkę z cytryny. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, wylewamy powstałą masę na wcześniej przygotowany spód i rozkładamy na niej połówki moreli. Warto je docisnąć, aby lepiej wtopiły się w ciasto. Wszystko pieczemy jeszcze 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Życzymy smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32gxsb
d32gxsb
d32gxsb
Więcej tematów
d32gxsb