Trwa ładowanie...
d1aim7j
27-08-2014 14:54

Tarta bez glutenu z morelami i migdałami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1aim7j
Składniki
  • CIASTO KRUCHE
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
    • NADZIENIE
  • 115 g masła
  • 115 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 8 - 10 moreli
Przepis

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. W drobny pasek na stolnicy kroimy masło, cukier puder oraz mąkę. Do tego wszystkiego dodajemy żółtka i jak najszybciej ugniatamy. Tak przygotowane ciasto trzymamy w lodówce przez 45 minut. W tym czasie formę na tartę (taką z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto po upływie czasu. Nakłuwamy je i równamy. Ciasto osłaniamy papierem do pieczenia i obciążamy je dodatkowo kulkami ceramicznymi (opcjonalnie fasolą lub ryżem).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i smarujemy spód bułki rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu, nasza tarta będzie bardziej krucha. Podpiekamy ją jeszcze 5 – 10 minut, aż stanie się lekko brązowa.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Cukier oraz masło ucieramy na gładką masę i dodajemy do niej powoli jajka. Cały czas mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, migdały oraz skórkę z cytryny. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, wylewamy powstałą masę na wcześniej przygotowany spód i rozkładamy na niej połówki moreli. Warto je docisnąć, aby lepiej wtopiły się w ciasto. Wszystko pieczemy jeszcze 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Życzymy smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aim7j
d1aim7j
d1aim7j
Więcej tematów
d1aim7j

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj