Szybkie ciasteczka do herbaty
- 2 łyżki brązowego cukru (i dodatkowo kilka szczypt do posypania ciasteczek)
- 2 łyżki masła (miękkiego)
- 1 jajko, dobrze ubite
- 1/2 szklanki przesianej mąki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
1. Rozetrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, przesianą mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dobrze ubić. Można dodać łyżeczkę kminku do ciasta, „jeśli lubisz staroświecki smak”.
2. Nabierać niewielką płaską łyżkę ciasta i kłaść na natłuszczoną blachę w sporej odległości jedno od drugiego. Posypać wierzch każdego ciastka szczyptą brązowego cukru, po czym piec przez 8 minut w temperaturze 220°C.
3. Na wierzchu każdego ciastka można przed pieczeniem ułożyć połówkę orzecha włoskiego lub plasterki sparzonych migdałów.
- Otrzymujemy 8–12 małych ciastek.
UWAGI LIZ:
Nie są to typowe współczesne herbatniki. Przypominają raczej biszkopciki, a najlepiej je jeść od razu po upieczeniu.
Przepis poleca Kuchnia prababci
Podziel się opinią
Komentarze