Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 4 plastry wędzonego boczku
- 100 ml śmietany 18%
- pół cebuli
- 200 g pomidorków cherry
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka parmezanu
Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone na pół.
Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze