Szparagi na śniadanie
- - 6 zielonych szparagów,
- - 2 jajka,
- - dowolna szynka - 4 plasterki,
- - sól grubo mielona, pieprz, oliwa z oliwek (u mnie z dodatkiem chili),
- - dodatkowo: sałata lodowa + sos (oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, kilka listków świeżej bazylii).
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Układamy po 3, owijamy szynką pokrojoną w centymetrowe paski. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wbijamy jajka tak, by żółtko pozostało w całości. Szparagi i szynkę lekko smarujemy oliwą z oliwek, całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu, aż białko się zetnie (można dłużej, ale wówczas żółtko nie będzie płynne). W trakcie pieczenia przygotowujemy sos, sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, rozkładamy na talerzach. Gotowe szparagi układamy na sałacie, podajemy. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Dzikowiec
Podziel się opinią
Komentarze