sznycle z kurczaka
- 900 g filetów z piersi kurczaka (bez skóry)
- sól i pieprz
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki tartej bułki
- oliwa z oliwek
Filety zawinąć w folię i pobić tłuczkiem, aby wyrównać ich grubość.
Ułożyć na półmisku.
Dokładnie wymieszać sól, pieprz, sok z cytryny i sos chili, polać mięso.
Przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut.
2 Mąkę wysypać na arkusz papieru śniadaniowego i wyrównać, aby była równa warstwa.
Rozkłócić jajka z 1 łyżeczką wody, przelać do płytkiego naczynia lub blaszki.
Na drugi arkusz papieru nasypać warstwę bułki tartej.
Obtaczać mięso z obu stron najpierw w mące (strząsnąć nadmiar), potem w jajku, a na koniec w bułce.
Odkładać na półmisek.
Lekko spryskać oliwą w sprayu.
3 Ułożyć natłuszczoną stroną na ruszcie nad blaszką do pieczenia.
Lekko spryskać olejem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 8 minut, przewrócić szczypcami na drugą stronę i dalej piec 8 minut.
4 Podawać z dodatkami warzywnymi lub sałatkami.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze