szaszłyki z wędzonego boczku
- 18 - 20 malutkich pieczarek
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- strąk czerwonej papryki
- 2 banany
- 1 łyżka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3 plasterki cytryny
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
W rondelku zagotować niepełną szklankę wody z dodatkiem cytryny, tymianku, ziela angielskiego i drobno posiekanego czosnku. Wlać oliwę, wymieszać, zdjąć z ognia. Pieczarki umyć, osączyć, przełożyć do salaterki i zalać gorącą marynatą. Przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Boczek pokroić najpierw w cienkie plasterki, a potem w paski. Cebule pokroić w ósemki, a następnie oddzielić poszczególne warstwy. Banany pokroić w dość grube plastry. Oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokroić w szerokie paski, a następnie kawałki. Na szpikulce lub bambusowe pałeczki szaszłykowe nadziewać na przemian: pieczarki, paski boczku, płatki cebuli, znów pieczarki, plasterki banana, paprykę i pieczarki. Każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni sklarowanym maśle lub upiec na blasze (wówczas szaszłyki należy skropić kilka razy stopionym masłem i kilka razy podczas pieczenia szaszłyki obrócić).
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze