Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami
- 24 krewetki,
- 4 łyżki pikantnego ketchupu,
- 300 g ananasa (świeżego lub z puszki),
- 1 papryka czerwona,
- 3 średnie pomidory,
- 2 łyżki kaparów w zalewie,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek kolendry,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- grzanki do podania.
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę, podobnie jak pomidory. Przełóż warzywa do miseczki. Posiekaj czosnek i kolendrę, odsącz kapary i dodaj wszystko do miseczki. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3x3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, dodaj 2 łyżki ketchupu oraz 2 łyżki oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na patyczki do szaszłyków.
Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
Wskazówka: aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze