Szarlotka z pianką
- Ciasto:
- 4 żółtka
- 2 szkalnki mąki
- 0,75 szkalnki cukru
- 200 gram margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pianka:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szkalnka cukru
- 0,5 laski wanilii lub 2 opakowania cukru wanilinowego
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i udusić z kukrem i wanilią (lub cukrem wanilinowym).
Wszystkie składniki ciasta posiekać i wyrobić. Gdy będzie jednolite rozwałkować, ułożyć na blaszce (przeważnie nie chce mi się rozwałkowywać tego ciasta, więc po prostu wylepiam nim forme... ), nakłuć widelcem i lekko podpiec.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na ciepłe ciasto nałożyć jabłka i na wierzch rozłożyć pianę.
Zapiekać aż piana będzie złocista.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Podziel się opinią
Komentarze